Faster magazine 
novinky
Faster doporučuje
www.citroenracingtrophy.cz

FASTER MAGAZINE - 6/2011

Poslat e-mailem Tisková verze 21. 12. 2011

FASTER MAGAZINE 6/2011
NA STÁNCÍCH OD 21. PROSINCE 2011

obalka-6-2011

V aktuálním čísle 6/2011 mimo jiné najdete

Tesla Roadster: Bio motorsport Tesla Roadster: Bio motorsport Doba elektrická se blíží rychleji, než jsme ochotni si připustit, a ve vzduchu visí stále palčivější otázka, jak si s volty a ampéry budou rozumět ti, pro které jízda autem není pouhým konzumem. Elektrifikace je ale na postupu i do segmentu sportovních aut a nám nezbývá nic jiného, než se vypravit prozkoumat, jak je to se zábavností. První kroky takové výpravy logicky musí vést k americkému „mini“ výrobci Tesla. Jak jezdí elektrický Roadster Sport?

Elektromobily - historie a současnost Elektromobily - historie a současnost Na začátku 20. století jezdilo na světě, především v USA, po ulicích více elektromobilů než aut se spalovacím motorem. Elektrické vozy byly jednodušší na ovládání a neprodukovaly žádné emise ani hluk. V roce 1908 však přišla změna. Začala sériová výroba Fordu se spalovacím motorem, který se začal masově prosazovat. Ano, Henry Ford chtěl sice stavět elektromobil, ale jeho předem domluvená spolupráce s Edisonem se rozpadla. Svět automobilů tak nabral jiný kurz.

Novinky Novinky Subaru BRZ, Toyota GT 86, Nismo Concept, Dodoge Dart...

První jízdy První jízdy Opel Astra GTC, Lancia Thema, Lancia Voyager, Audi S8, Chevrolet Camaro, Mini Cooper S Coupé, Alfa Romeo 159 SW TBi – 8C, MERCEDES C220 CDI

100 let značky Chevrolet 100 let značky Chevrolet Třetího listopadu roku 1911 založil závodník a konstruktér Louis Chevrolet společně s Williamem Durantem, pozdějším otcem koncernu General Motors, automobilku Chevrolet Motor Car Company. Švýcarský přistěhovalec tím zahájil svůj americký sen, na jehož konci stojí čtvrtá největší automobilová značka na světě.

Návštěva AMG Návštěva AMG Je pravda, že každý motor z dílen AMG má na sobě štítek se jménem mechanika, který jej ručně stavěl? Ano. A je pravda, že na druhé straně štítku je jeho osobní mobilní číslo, na které si mohou stěžovat nespokojení zákazníci? Honza Černý se to vydal zjistit přímo do Affalterbachu.

Design: Ekologická vize BMW Design: Ekologická vize BMW Mnichovská automobilka BMW byla vždy značkou, která posouvala technický pokrok vpřed. Méně pokrokový byl ovšem design jejich vozidel. Mnichovská díla rozhodně nepostrádala eleganci či sportovní nádech, nikdy však nepůsobila vyzývavě, extravagantně a na pohled nebudila příliš emocí. To se však změnilo v roce 1992, kdy se šéfdesignérem BMW stal americký stylista Chris Bangle.

Budoucnost supersportů - Volty zábavy Budoucnost supersportů - Volty zábavy Elektrická doba zasáhla do sfér dříve zapovězených. Na baterky možná budou za pár let jezdit všechny supersporty. Ohromná síla elektromotorů je pro konstruktéry lákavou výzvou. Pojďme se podívat na pionýry elektrifikace světa absolutní rychlosti a zábavy za volantem.

Jízda na bioethanol Jízda na bioethanol Také by se vám líbilo zvýšit si výkon motoru a přitom ušetřit za pohonné hmoty? A ještě k tomu produkovat nižší emise CO2? Tak začněte jezdit na moderní palivo E85 s vysokým podílem bioethanolu. Bez úprav elektroniky řídící jednotky benzínového motoru se ale můžete kvůli bioethanolu dostat i do problémů.

Ford Cortina MK.III (1970 - 1976) Ford Cortina MK.III (1970 - 1976) Objevili jsme jedno z osobních vozidel bývalého československého prezidenta Husáka. Ale pokud jste čekali raritní automobil se zakázkovou karoserií a exotickým čalouněním, možná budete zklamaní. Tentokrát se podíváme na velmi plebejské auto, které se v 70. letech po čtyři roky prodávalo i v Československu v Tuzexu. Jak asi tušíte, vedle prezidenta si Ford Cortina třetí generace mohli dovolit pouze tehdejší VIP a veksláci.

Je zábavné? Nissan Juke Je zábavné? Nissan Juke Po stránce designu byste jenom těžko hledali zábavnější auto. Jak je na tom ale Juke v okamžiku, kdy se posadíte za volant a pobídnete do cvalu jeho sto deset naftových koní? Budete se bavit vy nebo vaše okolí?

Formule ve školách Formule ve školách Také slýcháváte, že ze současné mladé školní generace nic nebude? Že se zajímají jen o počítače, chatování, telefony a to, jak se dostat spíše za školu než do školy? Že upadají tradiční řemesla jako truhlář, elektrikář nebo automechanik? Jakub Rejlek se vypravil do brněnské automobilové průmyslovky a situaci rozhodně nevidí tak černě.

G&G SOUBOJ: VW GOLF vs. ALFA G&G SOUBOJ: VW GOLF vs. ALFA Téměř ve všem si dokáží giulietta a golf konkurovat a hrát spolu vyrovnanou partii. O vítězi tohoto srovnání musela rozhodnout jízda tam, kde můžeme povolit uzdu své řidičské vášni. Rychlost z okresek jsme přenesli na technicky náročný Slovakiaring. Jak na něm tito prémioví hrdinové obstojí?

Dálniční zabiják - MTM RS6 Clubsport Dálniční zabiják - MTM RS6 Clubsport Ničí vás, že se musíte ve své RS6 občas podívat na čtveřici zadních kulatých světel Nissanu GT-R? Máme pro vás řešení. Zajeďte do malebné vesničky Wettstetten a nechte si tam svou audi osadit paketem Clubsport od tuningového specialisty MTM. Rázem se na vaše čtyři kruhy budou zezadu koukat majitelé všech přemotorovaných Japonců. A nejenom oni.

Mazda RX-8: Rotary Club Mazda RX-8: Rotary Club Mazda RX-8 se kromě koncepce čtyřdveřového kupé vyznačuje jistou anomálií: použitím motoru s rotačními písty. Za téměř motocyklově sportovní charakteristiku a lákavé ceny málo jetých aut však můžete zaplatit krutou daň.

Ostří hoši minulosti: Jaroslav Hošek Ostří hoši minulosti: Jaroslav Hošek Poldovka, Jágr, uhelné doly a Jaroslav Hošek. Hlavní symboly Kladna. A jestliže Mekkou autokrosu je Štikovská rokle u Nové Paky, ikonu této adrenalinové disciplíny motorsportu byste museli hledat právě v největším středočeském městě, kde má svou dílnu Jaroslav Hošek. Navíc, z Kladna také pocházel jeden z průkopníků autokrosu u nás, dnes již nežijící Jaroslav Povondra. Z Kladna pocházejí i další současní autokrosaři.

Rally Legend 2011 Rally Legend 2011 Pokud chcete zažít opravdový „soutěžácký nářez“ a vrátit se alespoň na chvíli do starých dobrých osmdesátek, tedy zlatého věku rally, nezbývá vám mnoho možností. Buď si pustíte v teple obýváku DVD a řádně „osolíte“ zvuk, nebo se sbalíte a vyjedete na Rallylegend zažít vše na vlastní kůži.

Jak funguje rekuperace? Jak funguje rekuperace? Rekuperace při jízdě elektromobilem je součástí elektrického provozu jako takového. Snižuje ztráty a prodlužuje životnost brzdové soustavy. Jde o průběh přeměny kinetické energie automobilu zpět na elektrickou energii, která se dá znovu okamžitě využít. K tomuto procesu dochází při elektrodynamickém brzdění. Takto nahromaděná energie je ukládána do příslušných akumulátorů umístěných přímo v autě a nebo se může vracet do napájecí soustavy.

Semiš projel svět Semiš projel svět Martin Semerád s Michalem Ernstem byli v roce 2011 jedinou českou posádkou na mistrovství světa produkčních vozů PWRC. Před startem sezony si dali cíl, že by chtěli v celkovém hodnocení MS skončit do třetího místa. To se „skoro“ povedlo. I když na skoro se v rally vážně nehraje. Jak ale viděl jednotlivé soutěže světového seriálu Martin Semerád?

MINI John Cooper Works - 1.6t SP2000 MINI John Cooper Works - 1.6t SP2000 Superproduction 2000 nebo Lite WRC. FIA připravila novou kategorii pro národní šampionáty automobilové rally. Jde o „lehké“ verze vozů vrcholné kategorie WRC a jeden z nich se představuje i v Česku. Za jeho volant usedá Václav Pech.