Faster magazine 
novinky
Faster doporučuje
www.citroenracingtrophy.cz

FASTER MAGAZINE - 5/2010

Poslat e-mailem Tisková verze 15. 10. 2010

FASTER MAGAZINE 5/2010
NA STÁNCÍCH OD 18. ŘÍJNA 2010

obalka-5-2010

V aktuálním čísle 5/2010 mimo jiné najdete

The best of Porsche The best of Porsche Když jsme letos s Honzou Černým na 24hodinovce na Nürburgringu viděli, jak tam Porsche 911 GT3 RS na plné čáře deklasuje silnější supersporty, ani na vteřinu jsme nezapochybovali o tom, jaká třešnička na dortu se objeví ve výročním čísle Fasteru. Dámy a pánové, sledujete auto, které ve skutečnosti není autem. Porsche 911 GT3 je řidičská modla. Pojďme se společně pomodlit.

foto PREMIÉRY A PRVNÍ JÍZDY Mercedes-Benz CL, CL & S AMG, Audi A1, LEXUS IS F SPORT, AUDI TT-RS Roadster...

foto RS ZRAJE! Audi slaví 30 let od vzniku quattra a na narozeninovou párty přivedlo nejnovější variaci na kupé – RS5.

foto Quattro slaví 30 Čtyři kola zabírají lépe než dvě, to každý ví. Audi tento selsky jednoduchý princip přetavilo do reálu, který funguje už rovných třicet let.

foto Rhapsody in Blue Čechoslovák si na konci šedesátých let minulého století mohl hračku jménem Gordini koupit jenom v Tuzexu za bony a navíc pouze s průkazem závodníka v kapse. Dnes Renault exkluzivní sportovní verzi svých běžných modelů prodává všem a po celé ČR. Změnilo se ale za těch čtyřicet let ještě něco?

foto Jaguar oslavuje 75 let historie
Z nejhoršího venku
Před třemi čtyřmi roky to nevypadalo, že bude značka Jaguar někdy ještě něco slavit. Nepřinášela zisky a americký gigant Ford se rozhodl zbytečné zátěže zbavit. V roce 2008 ji nakonec poslal do rukou Inda vyrábějícího miliony malých plechovek na čtyřech kolech.

foto BMW M3
Řidičská ikona
Před čtvrtstoletím se zjevilo BMW M3 jako první produkt nově vzniklé divize Motorsport. Pokud by se dělala anketa o nejdokonalejší auto pro nadšené řidiče dosavadní historie, těžko byste ji mohli nechat stranou.

foto Pozoruhodné anomálie na postupu Mezi malá kupé vtrhly dva modely, které to nebudou mít lehké. Zdánlivě nemají Peugeot RCZ a Honda CR-Z mnoho společného, ale druhý pohled není už tak jednoznačný. Který z nich má lepší šanci obstát v nemilosrdném světě sporťáků s cenou do tři čtvrtě milionu?

foto Pavel Valoušek
Novodobá česká rally ikona?
Automobiloví závodníci jsou egoističtí sobci, kteří se při cestě za vítězstvím nekoukají nalevo ani napravo, neberou na nikoho ohledy a výsledku podřizují vše. Pavel Valoušek junior je vším možným, jenom ne egoistickým sobcem. Přesto se během uplynulých deseti let vypracoval mezi českou soutěžáckou špičku a letos získal svůj první titul mistra republiky. Jak se může kluk z Otrokovic dostat do světa velkých závodů?

foto Svět šílenců Miluji závody automobilů na okruzích. Jemná práce s detaily při nastavování podvozku, pilování čisté stopy a vůně rozpáleného asfaltu. Krátká exkurze do světa autocrossu pro mě proto byla velkým šokem. Nebo vám přijde normální polykat od startu až do cíle bahno a prach?

foto Vítězná rally premiéra Baví vás rally? A baví vás tak moc, že byste si ji chtěli zkusit na vlastní kůži? Není nic jednoduššího než si udělat licenci, sehnat rozhazovačného sponzora a za absurdně vysokou částku si na víkend pronajmout závodní auto. Na stotisícové starty se speciálem WRC nebo S2000 magazín Faster potřebné peníze nesehnal. Na řadu tedy přišla levnější varianta. Levnější ale rozhodně neznamená méně zábavnější. Pojďte se podívat, jak funguje soutěžní Ford Fiesta Cup.