Faster magazine 
novinky
Faster doporučuje
www.citroenracingtrophy.cz

FASTER MAGAZINE - 3/2011

Poslat e-mailem Tisková verze 14. 6. 2011

FASTER MAGAZINE 3/2011
NA STÁNCÍCH OD 14. ČERVNA 2011

obalka-2-2011

V aktuálním čísle 3/2011 mimo jiné najdete

MASERATI Gransport MC Stradale - Z OKRUHŮ NA SILNICE MASERATI Gransport MC Stradale - Z OKRUHŮ NA SILNICE Váhová redukce, karbon, závodní rám a osmiválec od Ferrari vyladěný na 450 koní. Budou zmíněné ingredience stačit na to, aby se z dobrého gétéčka stal extrémní supersport schopný postavit se čelem k Porsche 911 GT3 RS nebo BMW M3 GTS? A jak takové auto funguje v českém prostředí?

FERRARI FF - ŽÁDNÝ EXPERIMENT! FERRARI FF - ŽÁDNÝ EXPERIMENT! Ferrari má jako vždy vynikající modelovou nabídku se dvěma vrcholy, přičemž 458 Italia je důstojným nástupcem čtyřistatřicítky a 599 GTB Fiorano asi nejlepším automobilem s motorem vpředu, jaký jsem kdy řídil. Proč tedy přichází na scénu čtyřkolka Ferrari FF?

PRÉMIOVÁ BITVA - Lexus CT 200H vs. Alfa Giulietta vs. Citroën DS4 PRÉMIOVÁ BITVA - Lexus CT 200H vs. Alfa Giulietta vs. Citroën DS4 Pro tentokrát jsme se trochu zklidnili a ostré hothatche, zvedající se zadní kolo v zatáčce a uječený motor jsme vyměnili za stylové hatchbacky, které vám mají zvednout pouze rating ve společnosti. Co tady ale dělá Alfa Giulietta QV? Věděl jsem, že se někdo zeptá...

BALETKA Z ITÁLIE - LANCIA FULVIA RALLYE 1.3 BALETKA Z ITÁLIE - LANCIA FULVIA RALLYE 1.3 Nemá pod kapotou dvanáct válců ani pět set koní a přesto před ní pokleknete, složíte jí hold a ze srdce si budete přát, abyste mohli říct: moje Fulvia. Tím spíš, když jde o syrovou verzi Rallye.

PRVNÍ JÍZDA PRVNÍ JÍZDA KTM X-BOW R, Lancia Ypsilon, Chevrolet Orlando, Opel Astra ST, Porsche Panamera 4, Seat exeo ST...

KOČKY NA RINGU - JAGUAR XJ SUPERSPORT KOČKY NA RINGU - JAGUAR XJ SUPERSPORT Kroužit na Nordschleife za volantem velké dvoutunové limuzíny s délkou hodně přes pět metrů se může zdát jako velmi bláznivý nápad. Po několika rychlých kolech a přímé konfrontaci s „911 boys“ se ale zdá, že domovským teritoriem pěti set deset koňového Jaguaru XJ Supersport s prodlouženým rozvorem nemusí nutně být jenom dálnice, parkoviště moderních kancelářských budov nebo městské bulváry.

ŠÉFEM BÍLÉHO DOMU JE SLOVÁK ŠÉFEM BÍLÉHO DOMU JE SLOVÁK Temelín, hradní komora pro korunovační klenoty a oddělení designu Škoda. V Česku byste těžko našli přísněji střežená místa. Vedení největší české automobilky dokonce svoji vilu, kde sídlí designéři okřídleného šípu, přirovnává úrovní zabezpečení k Bílému domu. Uvnitř jsou hotové škodovky, které se budou vyrábět až za několik let.

STORY - ALOIS SAMOHÝL STORY - ALOIS SAMOHÝL Za 65 let, kdy se pohybuje v automobilovém businessu, prodal na Moravě 180 000 škodovek, úspěšně vychoval dva syny a po revoluci postavil velké automobilové impérium, které prodává a servisuje hned několik prestižních značek. Během svého života také shromáždil přes 160 automobilových a přes 100 motocyklových veteránů. A přestože letos oslavil Alois Samohýl už 82. narozeniny, dál svou Škodou Fabia denně dojíždí do práce a ve Zlíně se dokonce chystá otevřít největší české automobilové muzeum. Není tohle náhodou český Henry Ford?

JE ZÁBAVNÉ? - VW SCIROCCO R JE ZÁBAVNÉ? - VW SCIROCCO R Německé kupé se silným benzinovým turbomotorem lineárně táhnoucím jako diesel, předním pohonem s elektronickou uzávěrkou diferenciálu a nevypínatelným ESP. Může být Volkswagen Scirocco R vůbec zábavný?

TOVÁRNA NA ZÁVODNÍ ZÁŽITKY TOVÁRNA NA ZÁVODNÍ ZÁŽITKY U Ferrari odjakživa staví na první místo Formuli 1. Je součástí jejich života a bez ní si Ferrari ani nedokážeme představit. Nejde však o jedinou aktivitu v motorsportu, do které se maranellská automobilka pouští. Když se podíváme o několik pater okruhového závodění níže, najdeme tam vzpínající se koně vycházející ze „sériových“ modelů.

SEAT LEON - Z MINIMA VYTĚŽIL MAXIMUM SEAT LEON - Z MINIMA VYTĚŽIL MAXIMUM Seat Leon první generace (1M) rozhodně není modelem, od něhož by řidič primárně očekával adrenalinové zážitky za volantem. Horkokrevným Španělům se přesto do značné míry zadařilo, jakkoliv museli obejít několik zásadních konstrukčních omezení. Použitá technika totiž sportovním ambicím moc nepřála.

OSTŘÍ HOŠI MINULOSTI - PETR KREJBICH OSTŘÍ HOŠI MINULOSTI - PETR KREJBICH Kutilství a snaha svépomocí vylepšit to, co už před námi vymyslel a vyrobil někdo jiný, je pro Čechy něco jako národní sport. A to teď nemluvíme pouze o zahrádkářích, stavařích a vůbec o tzv. domácích kutilech. Kutilové fungují i v tak sofistikovaném oboru, jako je konstrukce závodních motorů. Petru Krejbichovi, původně také kutilovi a dnes profesionálnímu motoráři, jich za posledních pětatřicet let prošly rukama tisíce. A mnohé z nich i osobně sám dovezl k vítězství v závodech.

MILLE MIGLIA - AUTOMOBILOVÉ NEBE MILLE MIGLIA - AUTOMOBILOVÉ NEBE Nadšenci do veteránů mají každoročně v kalendáři poznamenané jedno důležité datum - květnový víkend, kdy se koná Mille Miglia. Jenže po osobní zkušenosti zjistíte, že honba za červenou šipkou není kultovní událostí jen z hlediska starých aut, ale nabízí mnohem víc benzinových zážitků.

ONLINE STEROIDY ONLINE STEROIDY Švédská tuningová firma BSR neslibuje jenom obyčejné zvýšení výkonu a točivého momentu. Po přeprogramování řídicí jednotky pomocí systému PPC 3, což prý zvládne každý zákazník sám, dojde rovnou k celkové optimalizaci motoru. Vyhrnuli jsme si rukávy, usedli k počítači a pustili se do toho ověřit si to na vlastní kůži.